Pružanje socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji

 

Seksualno nasilje izuzetno se rijetko prijavljuje, na jedan slučaj silovanja dolazi i do 20 neprijavljenih. I Slavonski Brod sudjelovao je posljednjih godinu dana u promicanju ženskih prava. Točnije Udruga Brod koja zajedno s još četiri institucije iz Zagreba i Siska. Cilj je osnaživanje institucija i organizacija civilnog društva u pružanju socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji.

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu (iznad teksta) Slavonskobrodske televizije.

 

Završni modul projekta Zajedno možemo više

SLAVONSKI BROD- Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) u partnerstvu s Udrugom Brod grupom za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Centrom za žene Adela (Sisak), Hrvatskom udrugom socijalnih radnika (Zagreb) i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (Zagreb) organizirala je jučer i dana specijaliziranu edukaciju za organizacije civilnog društva i Centre za socijalnu skrb o direktnom radu sa žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje.

Cilj projekta kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske ima za cilj unaprijediti učinkovitost i sposobnost OCD-a u pružanju specifičnih socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje, dok su projektne aktivnosti usmjerene na ispunjavanje svrhe projekta odnosno izgradnje prepoznatljivosti i uloge OCD-a kao relevantnih aktera u planiranju i razvoju specifičnih socijalnih usluga.


Danas su sudionici edukacije raspravljali o uloga institucija u radu s žrtvama i kako nam je Gordana Matanović iz Udruge Brod rekla polaznice su više nego zadovoljne jer jačanje kapaciteta i samih inistitucija i umrežavanje onih koji sudjeluju u procesu brige za žrtve nasilja, jer suradnja među institucijama bazira se uglavnom na poznanstvima nas koji sudjelujemo u procesu. - Općenito i sama tema nasilja u našoj zajednici je također još uvijek diskutabilna jer pod nasiljem se podrazumijeva samo situacija kada žena dobije batina ili kada netko nekoga ubije, a nasilje je širok pojam i događa se oko nas. A uz fizičko nasilje, događa se i psihičko nasilje i sve češće seksualno nasilje. Događa se kod poznatih, obitelji, roditelja, kumova, braće. Prijavljivanje je kod nas još uvijek anonimno i javnost paralelno mora biti više osvještena za nasilje u obitelji jer smo skloni još uvijek često osuđivati same žrtve naselja. Predrasude, ona je kriva jer je nosila mini suknju ili hodala sama po mračnoj ulici, još uvijek su aktualne i teško izlaze iz svijesti mase.- rekla je Matanović.

Još je jedan oblik nasilja, ekonomsko nasilje, jer žene koje ne rade a i rade sve su više ovisne o muškarcima s kojima žive a da nisi ni svjesne da trpe nasilje u obliku kontroliranja potrošnje, odlaska negdje još je jedna od tema o kojoj će se govoriti u projektima koji slijede.

U tijeku je provedba još jednog projekta čiji je nositelj također Ženska soba a u samu provedbu projekta uz Udrugu Brod grupom za ženska prva uključio se i sam grad SLavonski Brod. U sklopu ovog projekta, osim nevladinog sektora bit će uključeni i drugi dionici, Centri za socijalnu skrb, Policija, pravosuđe, obrazovne i zdravstvene institucije, znači svi aktrei koji su uključenii u protokol o suzbijanju nasilja u obitelji.

 

 

Izvor: http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/nije-samo-%22cipelarenje%22-nasilje-zene-u-brodu-trpe-seksualno-psihicko-i-ekonomsko-nasilje-14096.html

Zajedno možemo više: Okrugli stol

Hrvatska udruga socijalnih radnika i Ženska soba - Centar za seksualna prava organiziraju okrugli stol Zajedno možemo više koji će se održati 27. svibnja od 11 do 13 sati u prostorijama Hotela Art (Nikole Zrinskog 44), Slavonski Brod.

Ovaj stručni skup posvećen je problemu nasilja u obitelji i nasilja nad ženama koji možemo spriječiti samo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem cijele zajednice. Nakon uvodnih predavanja sudionike će se potaknuti na dijalog o konceptu i važnosti obiteljske kohezivnosti, zakonskoj regulativi, ulozi institucija i međusektorskoj suradnji u sprječavanju obiteljskog nasilja.

Okrugli stol se organizira u okviru projekta Zajedno možemo više! koji provodi Ženska soba - Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za žene Adela (Sisak), Udrugom Brod (Slavonski Brod), Hrvatskom udrugom socijalnih radnika i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Ovim projektom želi se povećati učinkovitost i osnažiti organizacije civilnog društva u pružanju specifičnih socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje. Kroz specijaliziranu edukaciju, umrežavanje i razvoj volonterskih programa, te poticanje suradnje organizacija civilnog društva, javnih službi i lokalnih vlasti u planiranju i pružanju socijalnih usluga projektom se želi doprinijeti povećanju kapaciteta za snažniji i uspješniji odgovor pomagača, ali i cijele zajednice na fenomen obiteljskog nasilja.

Moderatorica: Štefica Karačić, predsjednica Hrvatska udruge socijalnih radnika

Program:

11.00 -11.15 Antonija Hojt Ilić, Ženska soba- Centar za seksualna prava- Predstavljanje projekta Zajedno možemo više

11.15 -11.30 Anamarija Matanović, Udruga Brod - Analiza stanja socijalnih usluga u Brodsko-posavskoj županiji”

11.30-11.45 Tatjana Katkić Stanić, Hrvatska udruga socijalnih radnika - Integrativni i interdisciplinarni pristup suzbijanja nasilja-Iskustva i izazovi za socijalni rad“

11.45-12.00 Božica Galić, CZSS Slavonski Brod, predsjednica Udruge socijalnih radnika Slavonski Brod- Uloga Centra za socijalnu skrb u suzbijanju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama u zajednici

12.00-12.15 Davorka Lalić Lukač, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež- Kaznenopravna zaštita djece

Najava okruglog stola u sklopu projekta "Zajedno možemo više!"

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Ženska soba -

Centar za seksualna prava, u utorak, 06. listopada 2015. godine, organiziraju okrugli stol

posvećen problemu nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Stručni skup u trajanju od 11 do 13

sati, održavat će se u prostorijama Hotela Panonija u Sisku.

Članice Ženske sobe – centra za seksualna prava ukratko će predstaviti projekt Zajedno

možemo više, nakon čega će članice Centra za žene Adela iz Siska pružiti uvid u izrađenu

analizu stanja socijalnih usluga u Sisačko – molsavačkoj županiji. Hrvatska udruga socijalnih

radnika predstavit će integrativni i interdisciplinarni pristup suzbijanja nasilja, kroz iskustva i

izazove za socijalni rad, na što će se nadovezati i Centar za socijalnu skrb Sisak s

predavanjem o ulozi Centra za socijalnu skrb u suzbijanju obiteljskog nasilja i nasilja nad

ženama u zajednici. Za kraj, Davorka Lalić Lukač iz Udruge sudaca za mladež, obiteljskih

sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održat će izlaganje o kaznenopravnoj zaštiti djece,

nakon čega će uslijediti rasprava i dijalog.

Za najavu okruglog stola kreirana je i radio najava koju možete poslušati ovdje.

Okrugli stol se organizira u okviru projekta "Zajedno možemo više!" koji provodi Ženska

soba - Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za žene Adela (Sisak), Udrugom

Brod – grupom za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Hrvatskom udrugom socijalnih

radnika i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za

udruge vlade RH.

Konferencija za tisak: Zajedno možemo više

S konferencije za tisak (autor fotografije: ebrod)
 

Na press konferenciji Udruga Brod - grupa za ženska ljudska prava predstavila je rezultate istraživanja “Analize stanja socijalnih usluga u Brodsko posavskoj županijikojaje jedna od aktivnosti projekta „Zajedno možemo više!“.

Danijela Ćurić, pravnica u udruzi Brod rekla nam je da se u Udrugu godišnje za pomoć javi oko 600 žena što s područja samoga grada Slavonskog Broda ali i šire, izvan granica Brodsko- posavske županije, bez obzira na materijalni status, a koje su žrtve fizičkog ili psihičkog nasilja. Pravnu pomoć najviše trebaju oko razvoda, kojih je u našoj županiji jako puno. Žene uglavnom ne znaju koja su im prava tijekom razvoda i boje se ulaziti u bilo koju proceduru uglavnom zbog bojazni da će ostati bez djece ukoliko ne rade, ali jednako tko boje se da će ostati bez imovine jer nisu npr. radile dok su bile u braku. Zbog rezultata analize Ćurić je naglasila- Radni status partnera u postupku razvoda ne utječe na to kome će djeca biti povjerena i jednko tako ne utječe na podjelu imovine.

Voditeljica projekta Ana Marija Matanović rekla je više o samom projektu- Cilj projekta je unaprijediti učinkovitost i sposobnost organizacija civilnog društva u pružanju specifičnih socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje, kojeg sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositeljica projekta je organizacija civilnog društva, Ženska soba - Centar za seksualna prava (Zagreb) i partnerske organizacije: Centar za žene Adela (Sisak), Hrvatska udruga socijalnih radnika (Zagreb), Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (Zagreb) i Udruga Brod - grupa za ženska ljudska prava (Slavonski Brod).

Analiza stanja radila se na osnovu dokumenata iz svih relevantnih institucija od Zavoda za zapošljavanje do Policije. Zaključak analize između ostalog je da se trebaju educirati osobe koje imaju empatiju za rad sa ženama, žrtvama nasilja te da suradnja među svim institucijama koje sudjeluju u procesu treba biti bolja.

 

 

Preneseno sa stranice:

http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/zene-nakon-razvoda-imaju-pravo-na-djecu-i-na-imovinu-bez-obzira-radile-ili-ne-11280.html