Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Slavonskom Brodu

'Najbolje smo mrtve'

Ž.G./SBplus
Foto: Ž.G./SBplusPerformans Udruge Brod

Iz osobnog iskustva ili onoga što su kao djeca gledali i doživjeli u 'četiri zida' obiteljske kuće, progovorili su danas, hrabro i izravno, Brođani na glavnom gradskom Trgu. Svoje su sugrađane, pritom, preklinjali: 'Progovorite, samo progovorite!'.

SLAVONSKI BROD - Na posebno emotivan i upečatljiv način Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Slavonskog Broda obilježilo je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Okupivši one koji su preživjeli neke od oblika obiteljskog nasilja te poznate brodske društvene aktivistice, poslali su snažnu poruku svima koji su se jutros našli na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić.

- Okupili smo se kako bismo obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. S nama su članice Udruge Brod koje izvode performans koji simbolično predstavlja sjećanje na mrtve žene; žrtve partnerskog nasilja u Hrvatskoj i svijetu. Samo je u Hrvatskoj, u posljednjih deset godina, ubijeno tristo žena. Naziv performansa je „Najbolje smo mrtve". Neki nas pitaju čemu obilježavanje ovog Dana kad se ništa ne mijenja. No, priče koje završe u medijima, upravo su posljedica skretanja pozornosti na ovaj problem za koji neki još uvijek tvrde kako ne postoji. Mislila sam čitati sve ovogodišnje priče objavljene u medijima o nasilju nad ženama, no na samo jednom portalu, za samo ovu godinu, pronašla sam više od trideset takvih članaka. - poručila je Maja Jarić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Slavonskog Broda, naglasivši time učestalost nasilja nad ženama.

Prolaznike su na slavonskobrodskom korzu na zaustavljanje danas najviše natjerale riječi onih koji su osobno osjetili ili svjedočili nasilju nad ženama. Svojim su stihovima zavapili kako svi zlostavljani trebaju pomoć, iskreno opisavši svoje osjećaje.

- Kao dijete prošlošću vlastitom obilježena zauvijek, podižem apel, dušom vrišteći. Riječi buntovničke stihom ispisujem, tražeći ono zrno istine i dobrote u svakom čovjeku; pobunu prošlošću svojom izgovaram, moleći dušom za sve zlostavljane. Za uplašene, pretučene i sve ponižene; svjedocima što glavu okreću, obraćam se u ime zlostavljanih. Zaštitu tražim u Apelu na savjest duše. Progovorite, samo progovorite. - zavapila je Ružica Todorović pred cijelim korzom u svom 'Apelu na savjest'.

Kroz pjesme je o teškim temama lakše progovoriti, ali one ujedno opisuju i svu težinu proživljenog. Koliki trag ostaje na djeci koja svjedoče obiteljskom nasilju, pokazao je i jedan Brođanin.

- Pola su dva u noći kako su te odvezli. Znam kako nećeš preživjeti. Na koncu, starost će te uzeti, mama. Zašto mi je bila potrebna tvoja smrt kako bi tek sada rekao? Oko četiri godine sam imao. Zar da te udari čizmom? Sjedim na podu i plačem, kako  da ti pomognem. Čekat ću do jutra telegram, a onda ću se suočiti s njim; senilnim. Jučer sam pred djetetom ošamario ženu. - iz srca je svoju pjesmu, znakovitog naslova „Neka ostane u obitelji", pročitao Brođanin Gabrijel Barišić.

Tekst i video preuzeti su sa portala Sbplus. Autor teksta je Željka Gavranović

Fotografije iz galerije su preuzete sa portala Ebrod.

Zaposlenice Udruge Brod u studijskoj posjeti Irskoj

2

Zaposlenice Udruge Brod Marija Ćorluka i Anamarija Matanović su bile u studijskoj posjeti nevladinih organizacija u Dublinu i okolici koje se bave pravima žena i djece. Nacional HELP LINE, RCC, Nacional Women's Council, One Family te razne samostalne priznate umjetnice feministice.

Studijsko putovanje je u cijelosti podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Seminar u organizaciji Mediteranskog ženskog fonda

Mediteranski ženski fond je organizirao seminar stateškog planiranja za  ženske organizacije civilnog društva koje djeluju na području Republike Hrvatske. Seminar je održan 7. i 8. rujna 2019. u Zagrebu. Na seminaru je ispred Udruge Brod sudjelovala Anamarija Matanović, voditeljica programa Udruge Brod.

Skup povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je stručni skup povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na stručnom skupu ispred Udruge Brod je sudjelovala zaposlenica Udruge Brod Marija Ćorluka.

Akcija Lily na brodskom korzu

Na korzu u Slavonskom Brodu, u organizaciji Policijske uprave brodsko-posavske, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Slavonskog Broda i Udruge Brod – grupa za ženska prava u petak, 19. srpnja 2019.,  je predstavljen preventivni projekt „Lily“ Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, usmjerenog na sprječavanje svih oblika nasilja nad ženama.

Na predstavljanju projekta u programu koji je svakom pojedinom točkom jasno, nedvojbeno i izričito poručio kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu žrtve i svjedoci da prijave nasilje, sudjelovali su Brođani raznih profesija s točkom „PROGOVORI“, policijski službenici Interventne jedinice policije Slavonski Brod s tematskom pokaznom vježbom „REAGIRAJ“ te zajedničkom vježbom tehnika samoobrane s članicama Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Slavonskog Broda i Udruge za ženska prava – Brod.

Tvrtka „Borovo“ dizajnirala je novu startas tenisicu „#RESPECTUS Lily“ želeći se snažno društveno angažirati u preventivni projekt „Lily“ . Tematskim tenisicama „Borovo“ želi poručiti kako i obične, svakodnevne stvari poput tenisica, mogu svojom simbolikom potaknuti na promišljanje o daleko ozbiljnijim problemima, kako vizualnim identitetom tako i brendiranjem tj. asocijacijom na temeljne odrednice cjelokupne kampanje usmjerene protiv nasilja. U glazbenom dijelu programa svoj glas protiv nasilja dala je i brodska glazbenica Bernarda Bobovečki koja je pjesmom „I will survive“ poslala snažnu opomenu za budućnost da nasilje nije dobro došlo u niti jednu sferu našeg društva.

Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu- Lily, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.