#SpeakOut: zajednička inicijativa Avona, časopisa Ljepota i zdravlje i Udruge Brod

Autorica ilustracije: Maja Tomljanović

Autorica ilustracije: Maja Tomljanović

Avon, kompanija koja već 130 godina podržava žene i pitanja koja su im najvažnija, u suradnji s časopisom Ljepota&zdravlje donosi #SpeakOut platformu za zagovaranje borbe protiv nasilja nad ženama. U sklopu ove inicijative tri će talentirane domaće ilustratorice svoj umjetnički glas dati zajedničkoj borbi protiv nasilja. Sve ilustracije ulaze u dobrotvornu aukciju za donaciju Udruzi Brod i skloništu za žene žrtve nasilja.

U travanjskom smo vam broju Ljepote&zdravlja predstavili prvu ilustraciju, a sada to činimo i online. Ilustracija stiže s potpisom Maje Tomljanović, freelance ilustratorice i grafičke dizajnerice koja je više od 10 godina radila kao grafički dizajner, no 2016. je odlučila napraviti rez i slijediti svoju ljubav prema ilustraciji. Njezini radovi su veseli, šareni i ženstveni, dok inspiraciju najviše pronalazi u ženama i svakodnevnim situacijama. S Majom i njezinim radovima smo vas upoznali i u intervjuu kojeg možete pročitati ovdje.

Ljubav ne boli

Ilustracija koju je Maja nacrtala za projekt #SpeakOut nosi moćnu poruku, ali i dozu optimizma te podsjeća kako su ženska snaga i hrabrost neupitne.“Ona je jaka žena, nikako žrtva. Ona je žena koja se može boriti, koja se bori, i progovara protiv nasilja. Ona je snažna, hrabra, energična i pozitivna”, rekla je Maja o ilustraciji, dodavši: “Ne, to nije tako u braku, i ne, ljubav ne boli. Bitna stvar je da znaju kako nisu same. Mogu potražiti pomoć svoje obitelji, prijatelja ili neke stručne osobe. Ali isto je tako u redu i odluka da ne žele ni s kim razgovarati o tome. Jer to je njihova stvar i u redu je raditi onako kako se osjećaju. Bez obzira na to što odlučile, neka uvijek imaju na umu da kroz to ne moraju same prolaziti.”

Dvadeset godina zaštite prava žena

Udruga Brod grupa je za ženska ljudska prava osnovana 1998. s ciljem promocije i zaštite prava žena i djece. Jedina je nevladina organizacija u Brodsko-posavskoj županiji koja se bavi ovom problematikom. Godine 2005. dobila je Županijsku nagradu za rad na promoviranju zaštite ženskih prava, zalaganje za ukidanje svih oblika nasilja nad ženama i djecom. Već 20 godina nudi i besplatno pravno savjetovanje za žene žrtve RUN/diskriminacije. Do sada je pruženo više od 10.000 konkretne pravne pomoći, podrške i savjeta. “Sve programe vodimo s ciljem da se ženi i njezinoj djeci pomogne na realan način, da sva ta pomoć i podrška rezultira stvarnim osamostaljenjem i potpunim prekidom veza s nasilnikom. Zahvalni smo kampanjama poput ove koje pozivaju i progovaraju te donacijama koje financijski omogućuju tu našu konkretnu pomoć”, rekla nam je Anamarija Matanović, voditeljica programa Udruge Brod. Udruga provodi program “Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja” koji je dio Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. U 10 godina rada Skloništa, primljeno je više od 600 žena i djece žrtava obiteljskog nasilja s cijelog područja Republike Hrvatske te su im pružene usluge savjetovanja i sigurnog utočišta, kao i pomoć pri snalaženju za budući samostalan život.

S obzirom na to da su u periodu karantene, u kojoj se trenutno nalazi cijeli svijet, porasle brojke slučajeva nasilja nad ženama, inicijativa #SpeakOut snažno korača dalje, potrebnija nego ikad. Stoga, pratite naše društvene mreže @avonhrvatska i @ljepotaizdravljehrvatska te portal ljepotaizdravlje.hr, kako biste bili u toku sa svim našim aktivnostima.

I zapamtite, nasilje nad ženama nije privatni problem žena. Nasilje nad ženama je problem cijelog društva te moralna i zakonska obveza svakog pojedinca. Ako ga uočite u svome susjedstvu, na radnome mjestu i šire, prijavite nadležnim institucijama kao što su policija ili Centar za socijalnu skrb ili nevladine organizacije poput naše. Poziv također može biti i anoniman, tako da osoba koja zove može biti sigurna da nije nikako ugrožena. Osim što pomažete jednoj ženi – pomažete društvu, pridonosite stvaranju globalno zdrave slike društva u kojem živimo.

#IsolatedNotAlone #SpeakOut

Tekst i ilustracija preuzeti su sa: http://www.ljepotaizdravlje.hr/ne-propustite/maja-tomljanovic-potpisuje-prvu-ilustraciju-nastalu-u-sklopu-projekta-speakout-iza-kojeg-stoje-avon-i-ljepotazdravlje?fbclid=IwAR2IL1AZ0ou35hG9TrsS-ZPEioR8ubVSG1b-QM4uLMHzBL3JIv2aOkzFvys