Milijarda ustaje 2024., kako je bilo u Brodu

Miljarda ustaje, kako je bilo u Slavonskom Brodu

Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u 12 sati uz glazbeni program DJ Danijela Bobana i dijeljenje balona i higijenskih uložaka udruga Brod, grupa za ženska prava priključila se programu Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising for Freedom ima za cilj okončati nasilje nad ženama i djevojčicama kroz umjetnost, prosvjed, pobunu i solidarnost. Pokret je to koji se proširio se na više od 200 zemalja od 2011. godine.

Tekst i fotografije: https://www.slavonski-brod.hr/vijesti-2/14087-udruga-brod-prikljucila-se-kampanji-milijarda-ustaje-protiv-nasilja-nad-zenama

 

Milijarda ustaje 2024.

Udruga Brod organizira kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

u srijedu, 14. veljače 2024., s početkom u 12:00 h

na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu

uz glazbeni program dj Danijel Bobana, djeljenje balona i higijenskih uložaka s naglaskom na sve veći problem menstrualnog siromaštva u svijetu.

Milijarda ustaje 2024. - službeni logo

Također, Udruga Brod u sklopu kampanje organizira

koncert Glazbom za glas protiv nasilja nad zenama i djevojcicama.

Koncert ce se odrzati u caffe bar Insomniji u subotu, 17.02.2024.,  s pocetkom u 21.00 h gdje ce nastupiti Marko M., Tajchee i Beco.

Koncert povodom kampanje Milijarda ustaje 2024.

 

 

 

Milijarda ustaje 2021.

received 709115326633587

Aktivistice udruge Brod su i ove godine obilježile akciju One Billion Rising puštajući balone na korzu Ivane Brlic Mazuranic u Slavonskom Brodu.

 received 4074673612565871

Milijarda ustaje 2022.

FB IMG 1645031666279

Udruga Brod u Slavonskom Brodu podržala je akciju  Milijarda ljudi diljem svijeta ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. 👸

Fotografije i tekst: Radio92FM

Kako je bilo: Milijarda ustaje 2020. u Slavonskom Brodu

2002141130789

Tekst članka i fotografije su preuzete sa portala Sbplus.hr .
Autor teksta: A. Primorac; fotografije AP/SBplus

SLAVONSKI BROD - Svaka treća žena u zemlji trpi jedan od oblika nasilja, a upravo je današnji dan posvećen borbi protiv svega onoga što žene trpe od 'jačeg' spola. U cijelom svijetu danas je održana akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama', a u Slavonskom Brodu, kao i prethodnih osam godina, organizirala ju je Udruga Brod u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Slavonskog Broda.

- Mi smo se u akciju uključili drugu godinu za redom. Ove godine posebnu pozornost dajemo borbi protiv nasilja koje žene trpe kroz medije i društvene mreže. Naime, kada pogledate pojedine napise, komentare ispod nekih članaka, kao i komentare ispod objava na društvenim mrežama, strašno je što sve možete pročitati. Upravo stoga ove je godine naglasak stavljen na taj dio s tim da akcijom želimo potaknuti muškarce da ženama daju podršku kroz to da ih ne sputavaju, da im budu podrška i da ih 'ne pljuju' u svojim komentarima - kazala je, uz ostalo, Maja Jarić iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Slavonskog Broda.

Svakoga dana, prema podacima UN-a, zbog sadašnjeg ili bivšeg partnera strada 137 žena. Isto tako, prema službenim podatcima Ministarstva unutarnjih poslova, a temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, u Hrvatskoj se godišnje prosječno prijavi između 11 i 17 tisuća počinitelja. Broj žrtava takvih djela kreće se između 14 i 22 tisuće od čega su žene žrtve u oko 70 posto slučajeva. Prilikom današnjeg obilježavanja kampanje zamjenica gradonačelnika Tea Tomas istaknula je kako je zastrašujuće da na jedan prijavljen slučaj, dolazi čak 10 neprijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja što znači da je stvarni broj takvih slučajeva puno veći. U Slavonskom Brodu je, prema podatcima Udruge Brod, njihovu podršku zatražilo 600 žena uključujući i one koje koriste usluge skloništa. - Dio tih žena zatraži više puta različitu vrstu pomoći, no evidentno je da je nasilje i dalje itekako prisutno. Iako postoje razne vrste nasilja, od seksizma, psihičkog i fizičkog nasilja do rasizma i ostalih oblika, kod nas je još uvijek najrasprostranjenije fizičko i psihičko nasilje. Najveći broj zlostavljanih žena dolazi iz socioekonomski ugroženijih sredina, gdje u cijelu priču bude uključen i alkohol, no svakako ne treba zanemariti niti činjenicu da nasilje trpe i visokoobrazovane žene, no tu je najčešće riječ o nasilju na radnom mjestu - kazala je Anamarija Matanović, iz Udruge Brod, dodavši kako akcijom "Milijarda ustaje", ali i ostalim aktivnostima koje poduzimaju, žele potaknuti žene da progovore o tome što im se događa.

- Svjedoci smo da se nasilje nad ženama povećalo i kroz medije gdje su muškarci dovoljno odvažni da žene napadnu i na taj način, jer znaju da su sankcije male, odnosno kazne gotovo nikakve. Tako danas, gotovo na dnevnoj razini, možemo vidjeti tekstove i komentare usmjerene protiv žena - dodala je Matanović.

I ona i Maja Jarić istaknule su kako ne niječu da nasilja ima i nad muškarcima, no ono je u daleko manjem broju izraženo nego ono nad ženama, a uz to, oni koji su mu izloženi, još teže se - od zlostavljanih žena - odlučuju prijaviti ga.